Balbijev luk

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Barokni Balbijev luk – ovaj luk podignut je u 17. stoljeću, u doba načelnika Daniela Balbija, o čemu svjedoči natpis na kamenoj ploči postavljenoj na luku. Na današnjem mjestu nekada su bila glavna ...

Barokni Balbijev luk – ovaj luk podignut je u 17. stoljeću, u doba načelnika Daniela Balbija, o čemu svjedoči natpis na kamenoj ploči postavljenoj na luku.
Na današnjem mjestu nekada su bila glavna vrata utvrđenog grada koji se zvao Porton della pescheria ili Vrata stare ribarnice. Godine 1678. – 1679. se ta stara gradska vrata ruše i na njihovom se mjestu gradi današnji Balbijev luk, koji je i danas glavni ulaz u Stari grad. prepoznatljiv je po venecijanskom lavu koji s vrha ‘pozdravlja’ skulptura mletačkog lava, dok se ispod nje nalaze grbovi obitelji Balbi.
Već u 7. stoljeću Rovinj bio opasan gradskim bedemima, kasnije pojačavanim i dograđivanim gradskim kulama, a imao je 7 vratiju, od kojih su danas sačuvana 3 i to – Vrata pod zidom, Vrata sv. Benedikta (Vrata na obali) i Vrata sv. Križa.

Kamene glave-maskeroni (“turska“ s vanjske strane; “venetska“ s unutarnje strane) na zaglavnom kamenu luka trebalo bi vjerojatno povezati s funkcijom komitenta tog prekrasnog luka, načelnika Bernarda Barbara i ulogom njegove obitelji u odnosima između Mletačke Republike i turske Porte u vrijeme kada ni u Istri nije prošla opasnost od turskih napada. S lijeve strane Balbijevog luka nalazi se još in situ kratki potez gradskih zidina koje su tekle prema jugozapadu.

aseno

aseno

Leave a Replay

Pretplatite se na novosti