Web kamere Fažana i okolica

TINJAN | FAŽANA | PULA | VODNJAN | LABIN | ROVINJ | POREČ | NOVIGRAD | PAZIN | UMAG | BRIJUNI | BANJOLE | BALE

O Fažani

Fažana je turističko središte i mala luka nadomak drevne Pule, od oko 3000 stanovnika. Smještena je na niskoj zapadnoj obali Istre, od nepovoljnih vjetrova zaštićena Brijunskim otocima. Zbog lijepih plaža rado je posjećuju obitelji s malom djecom i svi koji se žele odmoriti u malom mjestu mediteranskog ugođaja, okruženom voćnjacima i vinogradima. U pisanim se dokumentima prvi put Fažana spominje sredinom XII stoljeća, a kao svjedoci duge povijesti naselja (današnje općine Fažana) danas stoje različiti ostaci antiknih vila i ladanjskih kuća.

Fažana maleno naselje, od oko 3.000 stanovnika, smješteno je na niskoj zapadnoj obali Istre, zaštićenoj Brijunskim otocima. Udaljena je oko 8 od Pule prema sjeveru.
Osim ribolova, kao bezvremenog izvora egzistencije mnogih žitelja antičkog doba pa sve do danas, u antičko doba tu su se izrađivali i različiti grnčarski proizvodi, a svakako su najznačajnije amfore kao univerzalna ambalaža onog vremena. U pisanim se dokumentima prvi put Fažana spominje sredinom XII stoljeća, a kao svjedoci duge povijesti naselja (današnje općine Fažana) danas stoje različiti ostaci antiknih vila i ladanjskih kuća.

Na temeljima nekih od njih, kroz povijest su dozidavane različite građevine i objekti pa tako i crkva sv. Elizeja, jednobrodna građevina izgrađena na temeljima nekdašnje ladanjske kuće negdje u VI stoljeću.

Tijekom XIV stoljeća izgrađena je jednobrodna crkva sv. Marije od Karmela, u kojoj se čuva gotički kip Blažene Djevice Marije, a čija je unutrašnjost oslikana gotičkim freskama iz XV stoljeća. Župna crkva sv. Kuzme i Damjana gotičkog je stila i potječe iz XVI stoljeća. U unutrašnjosti crkve nalaze se renesansne freske nepoznatih furlanskih majstora iz istog razdoblja – Raspeće i Oplakivanje.

Danas je Fažana poznata kao mjesto s kojega se kreće na izlete brodom prema Nacionalnom parku Brijuni, koji ujedno i predstavljaju okosnicu privredne djelatnosti većine mještana. Uz ribarstvo tu je i rad u turizmu u okolnim turističkim objektima kao što je autokamp Bi Village.

 

Galerija slika

Oglasi Fažana

Armstark Hrvatska

Armstark je svojom ponudom visokokvalitetnih proizvoda za opremanje privatnih wellness oaza direktno prisutan i u Hrvatskoj, te uz naše stručno…

Apartmani Istra A-D

Хорватия – Частный гид, трансферы, апартаменты, аренда яхт, rent a car, отели. Хорватия – это прекрасный сон, но он может стать явью!!

Autoservis Eno – Fažana

Servis vozila, Punjenje klime, Servis i zamjena kočnica, amortizera, remenja. Eko test, žarulje, remenje

Booking Fažana

Pronađi idealan smještaj u Fažani, istraži ljepote Fažane i njenu ponudu.

TJTZ – Obrt za elektroniku i videonadzor – Valbandon

Servis elektronike, Videonadzor, Servis i održavanje bazena,  žarulje, struja

Ne propustite posjetiti:

Istra korz fotografije

Istaknuta Objava

Crkva sv. Eufemije

Crkva sv. Eufemije

Na mjestu današnje crkve sv. Eufemije tada je bila mala crkvica sv. Juraja, koja ubrzo nakon dolaska sarkofaga postaje pretijesna za sve hodočasnike, pa stanovnici Rovinja početkom 10. stoljeća počinju …

read more

Gdje za vikend?

Buzet i okolica

ŽUPNA CRKVA SV. KUZME I DAMJANA, smještena je na trgu, u blizini obale. Barokizirana, jednobrodna gotička građevina s pravokutnim svetištem i sakristijom. Na pročelju je sačuvan gotički portal u čijoj su luneti …