Web kamere Fažana i okolica

TINJAN | FAŽANA | PULA | VODNJAN | LABIN | ROVINJ | POREČ | NOVIGRAD | PAZIN | UMAG | BRIJUNI | BANJOLE | BALE

O Fažani

Fažana je turističko središte i mala luka nadomak drevne Pule, od oko 3000 stanovnika. Smještena je na niskoj zapadnoj obali Istre, od nepovoljnih vjetrova zaštićena Brijunskim otocima. Zbog lijepih plaža rado je posjećuju obitelji s malom djecom i svi koji se žele odmoriti u malom mjestu mediteranskog ugođaja, okruženom voćnjacima i vinogradima. U pisanim se dokumentima prvi put Fažana spominje sredinom XII stoljeća, a kao svjedoci duge povijesti naselja (današnje općine Fažana) danas stoje različiti ostaci antiknih vila i ladanjskih kuća.

Fažana maleno naselje, od oko 3.000 stanovnika, smješteno je na niskoj zapadnoj obali Istre, zaštićenoj Brijunskim otocima. Udaljena je oko 8 od Pule prema sjeveru.
Osim ribolova, kao bezvremenog izvora egzistencije mnogih žitelja antičkog doba pa sve do danas, u antičko doba tu su se izrađivali i različiti grnčarski proizvodi, a svakako su najznačajnije amfore kao univerzalna ambalaža onog vremena. U pisanim se dokumentima prvi put Fažana spominje sredinom XII stoljeća, a kao svjedoci duge povijesti naselja (današnje općine Fažana) danas stoje različiti ostaci antiknih vila i ladanjskih kuća.

Na temeljima nekih od njih, kroz povijest su dozidavane različite građevine i objekti pa tako i crkva sv. Elizeja, jednobrodna građevina izgrađena na temeljima nekdašnje ladanjske kuće negdje u VI stoljeću.

Tijekom XIV stoljeća izgrađena je jednobrodna crkva sv. Marije od Karmela, u kojoj se čuva gotički kip Blažene Djevice Marije, a čija je unutrašnjost oslikana gotičkim freskama iz XV stoljeća. Župna crkva sv. Kuzme i Damjana gotičkog je stila i potječe iz XVI stoljeća. U unutrašnjosti crkve nalaze se renesansne freske nepoznatih furlanskih majstora iz istog razdoblja – Raspeće i Oplakivanje.

Danas je Fažana poznata kao mjesto s kojega se kreće na izlete brodom prema Nacionalnom parku Brijuni, koji ujedno i predstavljaju okosnicu privredne djelatnosti većine mještana. Uz ribarstvo tu je i rad u turizmu u okolnim turističkim objektima kao što je autokamp Bi Village.

 

Galerija slika

Oglasi Fažana

Booking Fažana

Pronađi idealan smještaj u Fažani, istraži ljepote Fažane i njenu ponudu.

Autoservis Eno – Fažana

Servis vozila, Punjenje klime, Servis i zamjena kočnica, amortizera, remenja. Eko test, žarulje, remenje

TJTZ – Obrt za elektroniku i videonadzor – Valbandon

Servis elektronike, Videonadzor, Servis i održavanje bazena,  žarulje, struja

Apartmani Istra A-D

Хорватия – Частный гид, трансферы, апартаменты, аренда яхт, rent a car, отели. Хорватия – это прекрасный сон, но он может стать явью!!

Armstark Hrvatska

Armstark je svojom ponudom visokokvalitetnih proizvoda za opremanje privatnih wellness oaza direktno prisutan i u Hrvatskoj, te uz naše stručno…

Ne propustite posjetiti:

Istaknuta Objava

Gdje za vikend?

Buzet i okolica

ŽUPNA CRKVA SV. KUZME I DAMJANA, smještena je na trgu, u blizini obale. Barokizirana, jednobrodna gotička građevina s pravokutnim svetištem i sakristijom. Na pročelju je sačuvan gotički portal u čijoj su luneti …